El diumenge de Pasqua

La Setmana Santa és la setmana de Pasqua. Els últims dies són especialment plens de celebracions religioses populars que, inicialment, es revestien d'una gran solemnitat i d'un to greu, però que amb el temps han anat adquirint un caire més desenfadat. Pasqua és una festa que coincideix amb el primer diumenge després de la primera lluna nova de primavera, o lluna de Nissan; es tracta, per tant, d'una altra festa de calendari variable.

 

A Mallorca són populars les processons de l'Encontre, o de la trobada del Bon Jesús Ressuscitat amb sa mare. Es fa una mena de representació teatral a les plaça s dels pobles. Uns homes porten sobre les espatlles unes figures articulades de mida natural que representen Jesús i Maria.

 

 
     
 
 
Els dos protagonistes solen venir per carrers diferents i es troben enmig de la placa, entre himnes triomfals de la banda de música, coets i aplaudiments de la gent. Quan Maria veu Jesús el saluda d'una manera diferent a cada poble (amb genuflexions o amb saltirons).
 
   
 
 
A Sant Llorenç, mitja hora abans de la missa, dins l'església, uns homes vestits de centurions (soldats romans que guardaven el sepulcre on havia estat enterrat Jesús) es comencen a despertar i veuen que Jesús ja no és al sepulcre. En adonar-se'n, corren per tota l'església fins que el veuen ressuscitat. En aquest moment les campanes repiquen. Després, Jesús parteix cap a la placa de l'església i veu la puríssima que ve des de l'Escola Nova.
 
 
 
 
La Verge Maria, amb l'alegria de veure Jesús ressuscitat, pega tres botets i, acte seguit, marxen tots dos cap a l' església. La banda de música municipal interpreta, aquesta vegada, himnes de goig. Després, se'n van tots dos junts cap a l'església on comença la missa.
 
   
   
 
Després de la processó i de l'ofici de la Pasqua les famílies acostumen a berenar de frit de be, ja que tradicionalment era costum matar un be per Pasqua amb el qual també es fan les panades. Els robiols i les galletes arrissades són els dolços propis d'aquests dies.