xeremia grall inxa bruma
nous bufador braguer sarró
ornaments història digitació  
 
 
  ornaments  
   
     
  Es ornaments de les xeremies milloren l'estètica de l'instrument, el vesteixen i el protegeixen. Cada xeremier els posa un poc al seu gust.  
     
  A la fotografia del peu de pàgina es pot veure una xeremia amb un típic vestit fet de tela de llengües mallorquina. També es poden veure, brillant, les virolles de llautó i en color vermell les borles i el cordó.  
 
 
  Cal destacar:  
     
  El Vestit , fet de roba per cobrir el sarró i que es lo que l'hi dona color a sa xeremia i com es natural va a gust del propietari de l'instrument. Sol ésser de colors vius i atractius. L'Arxiduc Lluís Salvador esmenta que abans es donaven uns doblers als xeremiers per comprar un vestit de vellut verd a les xeremies.  
     
  Les Virolles es fan normalment de llautó o d'acer inoxidable, encara que també poden ser de plata o d'altre material i es posen als extrems de les peces de fusta que han de fer qualque tipus de força. La missió de les virolles és protegir de l'esquerdament l'extrem de les peces a les que se n'hi ha d'ajustar una altra (cas de l'extrem del flabiol on es col·loca el tosquet, o de les nous on s'hi col·loquen el bufador o el grall). També protegeix la fusta en cas d'una caiguda de l'element. Es col·loquen una vegada fet un petit rebaix a la fusta, fins que el diàmetre exterior del rebaix sia igual al diametre interior de la virolla, així queda ben ajustada a la fusta.  
     
  Les Faldetes, fetes de randa i generalment de color vermell, que es col·loquen ajustades a les tres campanes de les trompes (bordons).  
     
  Les Borles, també de color vermell i col·locades a diferents llocs de les trompes.  
     
  El Cordó vermell, que agafa les diferents peces de les trompes i a més d'ornament serveix per aguantar les peces perquè no caiguin a terra en cas de que els nous  o el braguer no les agafessès prou fort.  
     
   
     
   
 
webmàster: antoni genovart xeremies i xeremiers a mallorca mallorca 1998 - 2012